2107710195
6976402636
ipapastratis1@yahoo.gr
Κηφισίας 24
Αμπελόκηποι Αθήνα Ελλάδα

Προβλήματα στάσης σώματος

Image

Mε τον όρο κινητικής επανεκπαίδευση ή motor control exercise εννοούμε την θεραπευτική άσκηση, που στοχεύει στην ενεργοποίηση του εγκεφαλικού ελέγχου σε κάθε κίνηση και στάση του σώματος.

Έχει ως επίκεντρο  το εγκεφαλικό κέντρο (motor control area), το οποίο ελέγχει όλες τις κινήσεις και στάσεις του σώματος και έχει την δυνατότητα «επανεκπαίδευσης» (motor control re-learning) οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μας . Σε κάθε μας κίνηση ή στάση που παίρνουν τα μέλη μας ή ο κορμός μας κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων υπάρχουν εγκεφαλικά κέντρα τα οποία ρυθμίζουν χιλιάδες δεδομένα που έχουν να κάνουν με τον ρυθμό της κίνησης, το ποιοι μυς,με ποια σειρά και πόσο θα ενεργοποιηθούν, ποιά οστά θα κινηθούν και ποια θα μείνουν σταθερά,

Όλα αυτά έχουν να κάνουν με τη μνήμη, δηλαδή με τα δεδομένα τα οποία καταγράφηκαν την πρώτη ή τις πρώτες φορές που κάναμε την κίνηση και που σταδιακά με την επανάληψη έγιναν αυτοματισμοί. Αυτοί οι αυτοματισμοί μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή με την κατάλληλη εκπαίδευση και επαναλαμβανόμενη άσκηση.

Για να γίνει αυτό κάνουμε απλές ασκήσεις με συνεχή καθοδήγηση και ερεθίσματα απ’τα χέρια μας (απτικά ερεθίσματα) και από την οπτική ανατροφοδότηση που παίρνει ο ασθενής βλέποντας τον εαυτό του να κινείται μπροστά σε καθρέπτη

Οι ασκήσεις προτείνεται να γίνονται μπροστά σε καθρέφτη ώστε να βλέπει ο ασθενής τι ακριβώς κάνει και πως , είναι πολύ σημαντικό να μάθει να ενεργοποιεί σωστά τους μυς του και να επανέλθει η κιναισθησία στην περιοχή (δηλαδή να μπορεί να ελέγχει και να αισθάνεται ακριβώς τις κινήσεις των μελών του). Είναι ακόμη σημαντικό να γίνονται με αργό ρυθμό και μεγάλη συγκέντρωση ειδικά στην αρχή μέχρι να γίνουν και πάλι ''συνήθεια''. Σταδιακά αυξάνεται η ταχύτητα και ο ρυθμός της κίνησης καθώς και η ώρα που μπορεί ο ασθενής να κρατήσει τη σωστή κίνηση. Όσο ο αισθητικός και κινητικός έλεγχος επανέρχεται τόσο ο πόνος μειώνεται σύμφωνα με έρευνες. (Moseley et al. 2013,2014) Με άλλα λόγια όσο επανέρχεται η φυσιολογική λειτουργία στην περιοχή τόσο μειώνεται η τάση στην περιοχή (σε μυς, αρθρώσεις κλπ) και μειώνεται ο πόνος.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι μέρος της επανεκπαίδευσης του ασθενή μπορεί να είναι και η εκπαίδευση του σε θέματα πόνου γιατί δηλαδή πονάει, πώς δημιοργείται ο πόνος, γιατί σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται χρόνιος και ότι παράγεται 100% απ’τον εγκέφαλο.

Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η εκπαίδευση του ασθενή ως προς τον πόνο μειώνει άμεσα την ένταση του πόνου και των συμπτωμάτων (Moseley et. Al 2013)

physio-expert-logo3.png
Κηφισίας 24
Αμπελόκηποι Αθήνα Ελλάδα

Τηλέφωνο: 2107710195
Κινητό: 6976402636
Email: ipapastratis1@yahoo.gr

Newsletter

 

Search